



Administrația județeană continuă procedurile pentru înființarea unui Parc Industrial la Garoafa. Consiliul Județean a publicat anunțul de mediu privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul „Construire Parc Industrial Vrancea“, propus a fi amplasat în extravilanul Comunei Garoafa, T57, P231, CF 57188, 57190, județul Vrancea. Informațiile cu privire la planul sus menționat pot fi consultate la sediul UAT Județul Vrancea din Focșani, bd. Dimitrie Cantemir, nr. 1-3 și la sediul APM Vrancea.
Administrația județeană are în derulare un amplu proiect ce vizează înființarea unui Parc Industrial la Garoafa. Deja a fost desemnată societatea care va executa servicii de proiectare în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal, a studiilor de specialitate și a Studiului de fezabilitate necesare obținerii titlului de Parc Industrial pentru parcul care va fi înființat în comuna Garoafa.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că investiția de tip Parc Industrial este menită să întărească diversitatea sectorului economic și utilizarea eficientă a terenurilor din zona în care este planificată această investiție. Practic, susține Cătălin Toma, această investiție răspunde la unele deficiențe la nivel economic și demografic cu care se confruntă județul Vrancea, dintre care a menționat: nivelul scăzut al investițiilor în resurse umane la nivel de IMM; migrarea și emigrarea forței calificate de muncă; specializarea redusă a personalului din unele sectoare industriale, coroborată cu lipsa unor programe reale de reconversie, conduc la scăderea atractivității zonelor respective pentru investitori; existența unui sector de cercetare-dezvoltare redus; scăderea numărului de firme active; lipsa unei rețele funcționale de afaceri; economia locală depinde în mare parte de eficiența agricolă. „Atragerea investitorilor și dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv este o componentă foarte importantă pentru dezvoltarea acestui frumos județ. Înființarea unui parc industrial în județul Vrancea va contribui semnificativ la deschiderea zonei, crearea de noi locuri de muncă și, în final, la creșterea nivelului de trai a vrâncenilor”, a precizat Catalin Toma, președintele CJ Vrancea și inițiatorul acestui proiect.
În interiorul Parcului industrial se propun următoarele zone funcționale: Zona pentru Logistică; Zona pentru Industrie mare; Zona pentru Industrie medie; Zonă pentru Industrie ușoară; Zona pentru Ateliere industriale; Zona pentru Instituții și servicii, comerț; Zonă administrativă; Zona Tehnico-edilitară; Spații de locuit.
De reținut că, tot în acest scop, Consiliul Județean a aprobat înființarea unei societăți comerciale care se va ocupa de buna funcționare și administrare a parcului industrial care va fi realizat în Vrancea. Societatea se numește Parc Industrial Vrancea SRL iar decizia privind înființarea acesteia a fost luată de plenul Consiliului Județean. Parcul industrial ar urma să funcționeze pe un teren în suprafață de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieșire la DN 2 E85, situat în proximitatea satului Putna Seacă, teren preluat de Consiliul Județean Vrancea.
Parcul industrial ar urma să funcționeze pe un teren în suprafață de 47,4 hectare situat pe raza comunei Garoafa, cu ieșire la DN 2 E85, situat în proximitatea satului Putna Seacă, teren preluat de Consiliul Județean Vrancea. Crearea unui parc industrial în județul Vrancea reprezintă una dintre principalele căi pentru dezvoltarea economiei județului, prin atragerea și stimularea investițiilor private, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea infrastructurii.
În luna august 2021, plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale si a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiţii „Construire Parc Industrial Vrancea”. În interiorul Parcului industrial se propun următoarele zone funcționale: Zona pentru Logistică; Zona pentru Industrie mare; Zona pentru Industrie medie; Zonă pentru Industrie ușoară; Zona pentru Ateliere industriale; Zona pentru Instituții și servicii, comerț; Zonă administrativă; Zona Tehnico-edilitară; Spații de locuit. Tot în acest scop, Consiliul Județean a aprobat înființarea unei societăți comerciale care se va ocupa de buna funcționare și administrare a parcului industrial. Societatea se numește Parc Industrial Vrancea SRL.
Citeste mai mult: Continuă demersurile pentru realizarea Parcului Industrial de la Garoafa
Terenul identificat are pe o parte deschidere la drumul european E85 București – Suceava și pe o parte la calea ferată ce tranzitează zona. Vrancea nu are încă un parc industrial
Autoritățile din Vrancea vorbesc de cel puțin zece ani de realizarea unui parc industrial în județ, cu scopul de a atrage investitori în special pentru crearea de noi locuri de muncă.
Cel mai probabil, pe terenul pe care s-a dorit construirea parcului industrial va trece și viitoarea autostradă A7, astfel că noii conducători ai județului se orientează la altă variantă.
Consilierii judeţeni au aprobat luni, 29 martie, un proiect de hotărâre privind solicitarea transmiterii unui teren în suprafață de 465.449 mp, situat în comuna Garoafa, din domeniul public al comunei Garoafa în domeniul public al judeţului Vrancea, pentru realizarea unui parc industrial.
Consiliul Judeţean Vrancea a solicitat comunei Garoafa, care se învecinează cu municipiul reşedinţă de judeţ şi pe teritoriul căreia trece drumul european E85, identificarea unui teren care să fie propice realizării unui parc industrial.
Primăria Comunei Garoafa a identificat terenul în suprafaţă de 465.449 mp, care are pe o parte deschidere la drumul european E85 Bucureşti – Suceava şi pe o parte la calea ferată ce tranzitează zona.
”În perioada următoare vom face toţi paşii necesari pentru realizarea acestei investiţii de amploare. Nu există nicio oprelişte pentru preluarea şi altor terenuri disponibile care să se preteze pentru înfiinţarea de parcuri industriale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma.